Sy Crate C Fi
Multi Niche Blog

Kotitöiden teko roboteille

Vihdoin teknologia on kehittynyt siihen pisteeseen, että voimme siirtää osan kotitöistä robottien vastuulle. Toistaiseksi tarjolla apua on vielä rajoitetusti, mutta lähitulevaisuus näyttää hyvältä niiden lisääntymisen suhteen.

Hyvin usein robotti-sanasta saa mielikuvan ihmisen oloisesta älykkäästä laitteesta, joka korvataan tekemään aikaisemmin ihmisen tekemiä töitä. Suurimmaksi osaksi edelleen robotiikkaa hyödynnettään teollisuuden tuotantolinjoilla.

Aikoja sitten maalailtiin mahdollisuuksia siihen, että robotit tulevat osaksi arkea enenevässä määrin. Niitä ei kuitenkaan ole saatu toimimaan vielä halutulla tavalla.

Mitä on odotettavissa lähitulevaisuudessa?

Toistaiseksi näkyvissä on robottien tulo esimerkiksi tavaroiden liikuttamiseen lyhyillä välimatkoilla. Tähän tullaan käyttämään saman tyylistä tekniikkaa kuin droneissa tai vaihtoehtoisesti ne tulevat liikkumaan maata myöten robotti-imurin tavoin.

Paljon kehitystä ja kokeiluja tehdään vanhusten hoitotyössä käytettäviin robotteihin, jotka toimisivat nostoapuna ja ihan vain seuralaisena heille. Toistaiseksi sujuvasti toimivaa ratkaisua ei ole onnistuttu kuitenkaan valmistamaan.

Kolmantena tulemme näkemään robotteja todennäköisesti kaupoissa palvelemassa meitä tavalla ja toisella. Maailmanlaajuisesti itsepalvelukulttuuri on lisääntymään päin.

Ensin arkeen tulivat pankkiautomaatit, sitten verkkopankki ja nyt itsepalvelukassat löytyvät lähes poikkeuksetta jokaisesta suuremmasta kaupasta. Palvelualat tulevat kokemaan mitä todennäköisimmin merkittäviä muutoksia lähitulevaisuudessa.

Näyttäisi siltä, että robotteja odottaa loistava tulevaisuus. Niitä tullaan tarvimaan aina vain enenevissä määrin.

Unsplash.com

Mitä voimme jo nyt luottaa robottien käsiin?

Totuus on se, että meidän arki helpottuu päivä päivältä. Pelkästään jo puhelimesta on tullut tärkeä osa meidän elämää, koska se toimii meidän viihdyttäjänä, sivistää päivitetyillä uutisilla ja live veto -vihjeillä tai ohjaa meidät paikasta toiseen askel askeleelta.

Vaikka isoa kuvaa katsoessa roboteista ei ole pystytty kehittämään ihmistä korvaavaa laitetta, niin niistä on jo valtavan suuri apua pienissä askareissa:

Robotti-imuri

Viime vuosina valtavaan suosioon ovat nousseet robotti-imurit. Niiden kysynnän noustessa myös hinnat ovat laskeneet ja lähes jokaisella on mahdollisuus hankkia edes jonkin tasoinen laite auttamaan siivouksessa.

Halvimmillaan ihan siedettävän robotti-imurin voi ostaa noin 50 euron tienoilla. Tällä summalla voi osittain luovuttaa kodin siivouksen näillä laitteille. Halvemmat versiot eivät sovellu mattojen imurointiin, mutta laittamalla pienen summan vielä päälle, saa lisäominaisuuksia lattian pesuun asti.

Robottiruohonleikkuri

Suomalaisina olemme siinä onnellisessa asemassa, että lähes jokaiselta löytyy jonkinlainen takapiha nurmikkoineen. Sen leikkaaminen on toisille terapiaa, mutta kaikki ei siitä osaa nauttia.

Sitä helpottamaan on kehitetty robottiruohonleikkuri. Tämä laite tosin on vielä hinnaltaan suhteellisen arvokas. Halvimmillaankin siitä joutuu maksamaan noin 500 euroa, joten aivan pienelle nurmikolle kuitenkaan ei näin paljon ole aiheellista sijoittaa.

Kuinka kauan vielä joudumme tiskaamaan itse?

Tätä pohdintaa on käyty jo vuosikymmenten ajan. Hyvin usein arvelut kertovat siitä, että robotit ottavat yhä enemmän tilaa meidän arjesta. Niiden määrä on kyllä noussut, mutta ei aivan odotetulla tavalla.

Toistaiseksi roboteista ei ole pystytty kehittämään riittävän kestäviä tai ainakaan useita eri toimintoja ei ole kyetty yhdistämään toimivaksi kokonaisuudeksi. Niitä voidaan hyödyntää jo erilaisten tavaroiden kuljettamiseen paikasta toiseen ja apuna pienissä asioissa työpaikoilla.

Unsplash

Vielä joudumme kuitenkin hetken odottamaan, ennen kuin imuroinnin ja moppauksen lisäksi muutkin kotityöt voimme jättää robottien tehtäväksi. Samsung on juuri esitellyt oman älypuhelimella ohjattavan robotin, joka muun muassa kykenee laittamaan tiskit ja tarjoilemaan viiniä.

Vain aika näyttää sen, kuinka kauan joudumme odottamaan, että nämä tulevat markkinoille ja hinnaltaan sen mukaisiksi että normaalikansalaisella on mahdollisuus niiden hankintaan. Sitä aikaa odotellessa meidän ei auta, kuin tehdä imurointia lukuunottamatta loput kotityöt itse.

Comments are closed.